Η μπουγάτσα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται με κρέμα τυλιγμένη σε χρυσοκαφέ τραγανό φύλλο, πασπαλισμένη με λιωμένο βούτυρο και γαρνιρισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας και ο καθένας από εμάς μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως νόστιμο σνακ ή ως χορταστικό επιδόρπιο. Το κλειδί για να φτιάξετε την πιο γευστική ελληνική μπουγάτσα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα καλής ποιότητας φρέσκο βούτυρο για να βουτυρώσετε τα φύλλα φύλλου. Η ελληνική αυθεντική συνταγή μπουγάτσας απαιτεί βούτυρο γάλακτος από αγελαδινό γάλα, που δίνει πολύ πλούσια γεύση και εκπληκτική μυρωδιά.
ΣΥΝΤΑΓΗ:
- Φύλλα Βυρητού( περίπου η μισή συσκευασία).
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα τριμμένο σπόρο τονκα, προαιρετικά
- 1 πρέζα φλιτζάνι πλήρες γάλα.
Α) κανέλα και ζάχαρη ζαχαροπλαστικής για το σερβίρισμα
Β) Ένα ορθογώνιο ταψί 12* ιντσών ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 10 ιντσών.
ΟΔΗΓΙΕΣ :
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς κελισίου και λαδώστε ελαφρά το ταψί. Μεταφέρετε κάθε φύλλο στο ταψί σχηματίζοντας μικρές πτυχώσεις. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο φύλλο μέχρι να καλύψετε όλο το ταψί. Αλείφουμε το φύλλο με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Στο μεταξύ, μεταφέρετε τα αυγά, τα ζαχαρούχο γάλα, το πλήρες γάλα, τη βανίλια, το αλάτι και τον σπόρο τονκα σε ένα μπολ και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Έπειτα,βγάλτε το ταψί από το φούρνο και μειώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς κελισίου. Προσθέστε το μείγμα γάλακτος στο τηγάνι και ανακινήστε απαλά μέχρι να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Ψήστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να δέσει. Τέλος, αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και πασπαλίστε με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής και κανέλα. Το σερβέρετε ζεστό.
Καλή απόλαυση!