Πότε, πώς και πού δημιουργήθηκε το πρώτο burger;

Ο όρος του εδέσματος, δηλαδή hamburger, προέρχεται από την πόλη του Αμβούργου. Στα μέσα του 19ου αιώνα, Γερμανοί μετανάστες στις ΗΠΑ μετέφεραν μεταξύ άλλων την ‘τεχνογνωσία΄ της κουζίνας τους  και πολλοί από αυτούς άνοιξαν εστιατόρια ή μικρούς πάγκους με φαγητό στο δρόμο. Αρχικά, δημιουργήθηκε το Hamburg steak, που ήταν μία μπριζόλα σερβιρισμένη σε δύο φέτες ψωμιού. Η πρώτη καταγραφή της συνταγής του Hamburg steak συναντάται το 1884 στην εφημερίδα The Boston journal.

Ποιος έφτιαξε το πρώτο burger της ιστορίας και πώς δημιουργήθηκε; 

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, αλλά οι πιο επικρατέστερες εκδοχές αφορούν τους Charlie Nagreen, Louis Lassen και τους αδερφούς Frank και Charles Menches. 

  • Ο Louis Lassen ήταν ένας Δανός μετανάστης στις ΗΠΑ που το 1900 ξεκίνησε να φτιάχνει σάντουιτς στο μικρό εστιατόριο Louis’ Lunch  στο New Haven του Κονέκτικατ.  Μέχρι σήμερα, το Louis’ Lunch θεωρείται από πολλούς το μέρος όπου φτιάχτηκε το πρώτο burger της ιστορίας, τουλάχιστον με τη μορφή που το γνωρίζουμε. Ο αστικός μύθος λέει πως κάποιος πελάτης παρήγγειλε μία μπριζόλα αλλά τα κρέατα είχαν τελειώσει. Τότε ο Louis αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όσα υπολείμματα υπήρχαν σε κιμά, σχηματίζοντας ένα μπιφτέκι, το οποίο σέρβιρε σε δύο φέτες φρυγανισμένου ψωμιού. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως γευστικό και κάπως έτσι καθιερώθηκε στο μέρος του η συνταγή.

 

  • Ο Charlie Nagreen διατηρούσε πάγκους με γρήγορο φαγητό στο Seymour του Ουινσκόνσιν. Από τα 15 του συνήθιζε να φτιάχνει σάντουιτς  με κεφτεδάκια και το 1885 καθιέρωσε ένα στρογγυλό σάντουιτς με ένα μεγαλύτερο patty από κιμά, αντλώντας έμπνευση από τα φαγητά των Γερμανών μεταναστών της περιοχής του (η πλειοψηφία των οποίων καταγόταν από το Αμβούργο), προς τιμήν των οποίων έδωσε στο έδεσμά του και το όνομα hamburger.

 

  • Οι Frank και Charles Menches  ισχυρίζονται πως πούλησαν ένα ground beef sandwich σε ένα πανηγύρι  του 1885 στο Hamburg της Νέας Υόρκης. Εκεί, είχαν στήσει έναν πάγκο και πουλούσαν σάντουιτς με λουκάνικο. Όταν εξαντλήθηκαν αυτά, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν μοσχαρίσιο κιμά που είχαν στη διάθεσή τους, έπειτα από προτροπή του χασάπη που τους προμήθευε, Andrew Klein.

Η μεγάλη δημοφιλία του burger οφείλεται σε αλυσίδες όπως τα MCDONALD’S  που λάνσαραν δυναμικά τη συνταγή, ανοίγοντας το δρόμο για κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το μυστικό ενός νόστιμου μπέργκερ, σύμφωνα με τους γνώστες, κρύβεται στο μπιφτέκι.  Πρέπει να είναι από βοδινό κιμά και να παραμένει ζουμερό μετά το ψήσιμο. Βέβαια τα γούστα ποικίλουν και ο καθένας μπορεί να το παραγγείλει ή ακόμα καλύτερα να το φτιάξει όπως ακριβώς θέλει.

Σας παραθέτουμε μία από τις πιο νόστιμες συνταγές burger: 

Υλικά

  1. 1 φλιτζάνι μαγιονέζα
  2. ½ φλιτζάνι κέτσαπ
  3. ¼ φλιτζάνι κίτρινη μουστάρδα
  4. 2 κουταλάκια του γλυκού κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  5. ¼ κ.τ.γ. σκόρδο
  6. 1/8 κ.τ.γ. λευκό ξύδι
  7. 1 μικρή κουταλιά του γλυκού καυτερή σάλτσα (προαιρετικά)
  8. Πιπέρι

θα το λατρέψετε!

 

 

 

0commentsΚατ:EviaDelivery

Comments are closed.